€ 6,95

✔ Bezorgkosten € 39,-
✔ Voor 13:00 besteld, volgende werkdag in huis
Producten tonen
Winterharde Olijfboom (Olea europaea) kopen?
Voor veel tuiniers en liefhebbers van mediterrane sfeer is er niets mooier dan een eigen olijfboom in de tuin of op het terras. En dat is niet voor niets want een olijfboom is al eeuwen populair door hun grillige uitstraling en door de symbolische waarde dat de olijfboom heeft. Daarnaast behouden olijfbomen hun blad in de winter, waardoor u altijd kunt genieten van hun sierlijke verschijning.
Vraagt u zich af of deze bomen het in Nederland wel goed doen en of een olijfboom winterhard genoeg is voor ons klimaat? Het antwoord is ja! Als u maar kiest voor een boom van goede kwaliteit.
De OlijfboomSpecialist importeert olijfbomen van de sterkste rassen uit de binnenlanden van Spanje. De reden hiervoor is dat deze olijfbomen de meest winterharde en ziektebestendige olijfbomen zijn vanwege het landklimaat dat in die gebieden heerst. Onze olijfbomen zijn zonder irrigatie op het land op eigen kracht groot geworden waardoor de olijfbomen goed afgehard zijn en daardoor ook zeer goed gedijen in ons klimaat.
Het is wel belangrijk de boom goed te plaatsen op een zonnige, beschutte plek en in een goed drainerende grond of ruime pot met hydrokorrels en speciaal mediterraan substraat. Op die manier geeft u uw olijfboom de best mogelijke start en kan overtollig water altijd snel en gemakkelijk wegvloeien.
Winterbescherming.
De meeste olijfbomen kunnen prima tegen vorst. Om bladval te minimaliseren, is het wel belangrijk om bij temperaturen onder -10 graden een speciale TreeSafe boomjas te gebruiken. En daalt het kwik onder -15 graden? Dan kan er naast de TreeSafe boomjas een warmteslang bij gebruikt worden. Deze bescherming helpt voorkomen dat uw olijfboom in de winter veel blad verliest.
De lange levensduur.
Wat een olijfboom extra bijzonder maakt, is de extreme leeftijd die sommige exemplaren kunnen bereiken. Er zijn bepaalde olijfbomen die duizenden jaren oud zijn. Dat deze bomen vele generaties lang meegaan, maakt ze extra waardevol. Het is een boom die u uw kinderen, kleinkinderen en misschien zelfs dáárna kunt nalaten. Wanneer een olijfboom goed wordt verzorgd, is dit dan ook echt een investering voor de lange termijn.
Een olijfboom groeit langzaam. De langzame groei heeft voordelen voor uw tuin of terras. De boom verandert niet zo snel van vorm, zodat u maar eens per jaar hoeft te snoeien om ‘m compact en gezond te houden.
Overweegt u een olijfboom te kopen?
Dan is het goed om te kijken naar de herkomst. Bomen uit de binnenlanden van Spanje staan bekend om hun sterke, afgeharde karakter. Al onze olijfbomen zijn zonder irrigatie op het land op eigen kracht groot geworden waardoor dit de meest winterharde en ziektebestendige olijfbomen zijn. De stamomtrek is gerelateerd aan de leeftijd van de boom. Eén centimeter stamomtrek komt ongeveer overeen met één jaar groei, ook al kan deze snelheid na 50 jaar iets afnemen.
Een goede standplaats.
De Olea europaea houdt van veel zon en kan in de volle grond of in een plantenbak worden geplaatst. Wilt u een olijfboom in een plantenbak? Dan moet de pot ten minste 20 cm breder en dieper zijn dan de kluit. Zo geeft u de wortels genoeg ruimte om te groeien, en blijft de boom jarenlang gezond.
Een olijfboom verdraagt geen langdurig natte voeten. Daarom is bij plaatsing in de volle grond een goed drainerende bodem met hydrokorrels en mediterrane substraat essentieel om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.
Verzorging en bijzonderheden.
Een olijfboom is, ondanks zijn exotische uitstraling, helemaal niet zo lastig te verzorgen. Regelmatig water geven (zeker in droge, warme periodes) en snoeien in het voorjaar zijn belangrijke taken. Want snoeien doet groeien! Door te snoeien blijven olijfbomen compact en krijgen ze een mooie, volle kruin. Bladschimmel of wolluis kan soms optreden na een vochtige periode. Gelukkig zijn deze makkelijk te bestrijden met een biologisch spuitmiddel.
Bemesting is ook belangrijk, vooral nadat de grond in het eerste groeiseizoen is uitgeput. Een gespecialiseerde meststof voor mediterrane planten zorgt ervoor dat uw olijfboom voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om verder te groeien en te bloeien. Zelfs in Nederland kunnen olijfbomen onder de juiste omstandigheden bloesems en vruchten voortbrengen. Het geeft toch een heerlijk gevoel om uw eigen mini-olijven te zien groeien in uw achtertuin of op uw terras of balkon!
Is de olijfboom een groenblijvende boom?
Ja, de olijfboom is een groenblijvende boom, de bladeren blijven gedurende het gehele jaar aan de boom. Wel laat de boom in het voorjaar, op het moment dat de boom begint uit te lopen, een deel van het oude blad vallen.
Kunnen olijfbomen tegen ons klimaat?
Onze olijfbomen zijn zonder irrigatie op het land in de binnenlanden van Spanje op eigen kracht groot geworden waardoor de olijfbomen goed afgehard zijn en daardoor ook zeer goed gedijen in ons klimaat.
Wat is de beste standplaats voor een olijfboom?
Een olijfboom gedijt het beste wanneer deze op een plek in de volle zon of halfschaduw wordt geplaatst.
Kan een olijfboom in de volle grond in kleigrond worden geplant?
Een olijfboom kan in kleigrond worden geplaatst. Het is wel erg belangrijk om een ruim plantgat te maken en de olijfboom met hydrokorrels en mediterraan substraat te plaatsen. Op die manier kan overtollig water altijd snel wegvloeien zodat de grond niet te lang te nat blijft. Een olijfboom houdt namelijk niet van natte voeten.
Kan een olijfboom in een plantenbak worden geplant?
Een olijfboom is uitermate geschikt voor plaatsing in een plantenbak. De plantenbak dient wel circa 20cm breder en dieper te zijn dan de kluit van de boom. Voldoet de plantenbak aan deze eis dan kan een olijfboom hier vele jaren in blijven staan. Ook in een plantenbak dient een olijfboom geplant te worden met hydrokorrels en mediterraan substraat.
Kan een olijfboom ook binnen worden geplaatst?
Nee, een olijfboom kan niet binnen worden geplaatst. Een olijfboom is, net als alle andere mediterrane bomen, alleen geschikt voor buiten.
Moet een olijfboom worden beschermd in de winter?
Een olijfboom kan het gehele jaar buiten blijven staan. De bomen kunnen, afhankelijk van de leeftijd van de boom, tot -15 graden verdragen. Het blad kan echter minder vorst verdragen en om bladval zoveel mogelijk te voorkomen adviseren we een olijfboom vanaf -10 graden te beschermen met een TreeSafe boomjas. Mocht de temperatuur onder -15 graden komen dan is de boomjas ook te combineren met een warmteslang.
Moet een olijfboom gesnoeid worden?
Een olijfboom kan het beste ieder jaar in het voorjaar worden gesnoeid. Hierbij dient de boom uitgedund of verjongd te worden en kunnen de overige takken tot zo’n 50% worden ingekort. Op die manier zal de kruin jaarlijks gedurende het groeiseizoen weer mooi compact en vol uitlopen.
Moet ik de olijfboom water geven?
Omdat een olijfboom wordt geplant met hydrokorrels en mediterraan substraat, waardoor de grond relatief snel opdroogt, heeft de olijfboom in de lente, zomer en herfst regelmatig veel extra water nodig. In het voorjaar geef je gemiddeld één keer per week water, in de zomer twee of bij zeer warm weer zelfs drie keer per week en in het najaar bouw je de watergift af naar één keer per twee weken. Gedurende de winter hoef je alleen bij langdurige droogte af en toe water te geven.
Is de olijfboom gevoelig voor aantastingen?
Bij lange natte periodes, met name in de herfst en winter, kan er een bladschimmel vormen die te herkennen is aan donkere ronde vlekken op het blad. Gedurende het groeiseizoen kan er wolluis voorkomen in de toppen van de takken, te herkennen aan de witte afzetting. Beide aantastingen zijn gemakkelijk te behandelen met biologisch spuitmiddel dat bij ons te verkrijgen is.
Verzorgingsinstructie Olijfboom
Olea europaea
- Waterhuishouding: Wanneer de olijfboom geplant is met hydrokorrels en mediterraan substraat, behoeft de olijfboom in het groeiseizoen (februari t/m oktober) 1 maal per week veel water! In de zomer kan dit bij droog en heet weer uitgebreid worden naar 2 maal per week.
In de herfst is de watergift afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien het veel regent behoeft de olijfboom geen extra water. Indien het lang droog is mag er in de herfst nog enkele malen water gegeven worden. Natuurlijk is het moeilijk te zeggen hoeveel water er gegeven moet worden omdat olijfbomen in verschillende condities kunnen staan en er verschillende maatvoeringen olijfbomen zijn. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de kluit te controleren of deze vochtig genoeg is. Dit kunt u doen door enkele centimeters aan mediterraan substraat langs de kluit weg te halen. Wanneer de grond te droog is kunt u de watergift verhogen. Staat de olijfboom te droog dan zal het blad geel worden en afvallen. In de winter dient u de grond vochtig te houden indien het lange tijd niet regent en niet vriest. Ook is het belangrijk na een lange vorstperiode water te geven wanneer er geen kans meer is op een nieuwe vorstperiode. Dit omdat vorst de grond uitdroogt. Houdt er ook rekening mee dat wanneer een olijfboom is aangeplant in een plantenbak, deze meer water nodig heeft dan in de volle grond.
- Bemesting: De speciale mediterrane grond van de OlijfboomSpecialist bevat voldoende voeding voor ca. 7 maanden (1 groeiseizoen). De volgende jaren kunt u de olijfboom voeden met speciale Osmocote voor mediterrane bomen. Deze mestkorrels zijn verkrijgbaar bij de OlijfboomSpecialist. Voor de dosering kunt u de instructie hiervan raadplegen.
- Snoeien: Het is belangrijk uw olijfboom ieder voorjaar terug te snoeien. Zorg ervoor dat u enkele dikkere twijgen eruit snoeit, dit om een open kroon te behouden. De resterende jongere twijgen mogen in het voorjaar 30% worden teruggesnoeid. Wanneer u de olijfboom in het voorjaar snoeit, krijgt u er een mooiere, vollere olijfboom voor terug. Bij olijfbomen betekent snoeien groeien. Het snoeien van de olijfboom kan het beste gebeuren in maart of april. Indien gewenst kunt u de olijfboom in de zomer nog een keer licht bijsnoeien.
- Plagen en ziektes: Bij lange natte periodes kan er een bladschimmel en/of wolluis optreden. Wanneer er schimmel op het blad zit kunt u dit zien aan de ronde zwarte of gele vlekken. Wanneer er wolluis op het loof zit, kunt u dit zien aan een witte afzetting op het blad. Beide aandoeningen kunt u zelf bestrijden door middel van een biologisch spuitmiddel, verkrijgbaar bij de Olijfboomspecialist. De Olijfboomspecialist komt overigens op verzoek jaarlijks langs om uw boom hier preventief tegen te behandelen met een effectiever spuitmiddel dat niet door particulieren mag worden toegepast.
- Ompotten: Wanneer u de olijfboom in een pot of plantenbak heeft staan zal deze na een periode van 8 tot 10 jaar omgepot moeten worden. U kunt hiervoor dezelfde pot of plantenbak gebruiken. U dient de olijfboom uit de pot te halen. Hierna kunt u rondom 10 cm van de kluit af steken en de olijfboom opnieuw planten met hydrokorrels en mediterrane substraat.