Olijfboom Provence
  Bestellen
€ 2.495,00
Olijfboom Provence

Olijfboom Provence

Meerstammig hoogte 300/350cm excl. pot - Potmaat 750 liter

€ 2.495,00

Olea europaea "Provence"

De typische Franse olijfboom uit de Provence: olijfbomen uit deze regio van Frankrijk zijn al eeuwenlang onderdeel van het agrarisch erfgoed. Hierdoor mogen deze olijfbomen enkel gelimiteerd worden gerooid. Olijfbomen uit de “Provence” zijn te herkennen aan de zeer lage en breed uitlopende vertakkingen en komen ook vaak voor, zoals wij ze aanbieden, als meerstammige olijfboom. De reden voor deze lage vorm is dat de Fransen de olijven nog altijd handmatig oogsten door met een harkje door de takken te raggen. Typisch voor deze regio is de mistral waarbij er in de winter regelmatig een koude gure wind door de regio waait. De Olea europea "Provence" is daardoor zeer ziekte- en schimmelbestendig waardoor hij zelfs in de winter weinig aandacht vraagt.

 

De olijfboom is één van de oudste cultuurgewassen op aarde en vind zijn oorsprong in landen rond het Middellands Zeegebied.

 

Reeds duizenden jaren wordt de olijfboom verbouwd in het mediterrane gebied. Door de waardevolle vruchten (olijven) leent de olijfboom zich uitstekend voor de productie van olien en voedingsmiddelen. Door zijn grillige "looks" en zijn tijdloze uitstraling is een olijfboom een aankoop voor het leven. Niet voor niets zijn er olijfbomen met een leeftijd van meer dan 2000 jaar oud!

 

Karakteristiek bij olijfbomen zijn de knoestige, diep gegroefde stam en de weelderige, zilverachtige kruin. Bij jonge olijfbomen is de stam nog glad en grijs maar ieder jaar wordt hij donkerder, knoestiger en krommer. De bladeren zijn altijd groen en worden om de drie jaar vernieuwd.

 

De bladeren voelen leerachtig aan en doen door hun vorm en grootte denken aan wilgenbladeren. Ze zijn behaard aan de onderkant en zilvergrijs van kleur. Van april tot juni hangen kleine witte bloesems in trossen aan de takken van de olijfboom. Deze bloesems verspreiden een zoete en aangename geur. De vrucht van de olijfboom is een op een pruim lijkende steenvrucht met een dun vel en zeer olierijk vruchtvlees.

 

Vanwege de symboliek van olijfbomen (vrede, liefde en trouw) leent de olijfboom zich bij uitstek als geschenk bij geboorte, huwelijk of andere gelegenheden. Ook als aandenken aan een dierbare overledene heeft een olijfboom een waardevolle betekenis.

 

De olijfboom voelt zich niet alleen thuis in de mediterrane grond waar zijn oorsprong te vinden is. Ook in Nederland voelt een olijfboom zich thuis en kan bij een warme zomer zelfs vruchten voortbrengen!

 

Kortom: De olijfboom, een tijdloos pronkstuk in uw tuin!

 

Lees meer

Zelf uw olijfboom uitzoeken

Dat kan! Bezoek ons en aanschouw ons assortiment met eigen ogen!
Klik op contact voor onze openingstijden!

Ik bestel mijn olijfboom online, ontvang ik dan de boom die te zien is op bovenstaande foto?

Door de grote voorraad en kwaliteitscontrole van de OlijfboomSpecialist ontvangt u een kwalitatief en qua uiterlijk exact gelijkende boom!