✔ Bezorgkosten € 39,-
✔ Voor 13:00 besteld, volgende werkdag in huis
Producten tonen
Vijgenboom kopen
Winterharde Vijgenboom (Ficus carica) kopen?
Bij de OlijfboomSpecialist bent u aan het juiste adres voor zeer kwalitatieve winterharde vijgenbomen (Ficus carica). De OlijfboomSpecialist importeert vijgenbomen uit Spanje. De reden hiervoor is dat Spaanse vijgenbomen de meest winterharde en ziekteongevoelige vijgenbomen zijn.
De OlijfboomSpecialist heeft een zeer grote voorraad zodat het u aan keus niet ontbreekt.
Bekijk onderstaand overzicht voor de meest kwalitatieve vijgenbomen tegen een vaste lage prijs.
Geen tijd om ons te bezoeken? Bestel uw vijgenboom makkelijk, veilig en snel via onze webshop!
Klik op "Plaats in kruiwagen" bij de door u gewenste vijgenboom (Ficus carica). Volg hierna een aantal eenvoudige stappen en u heeft uw vijgenboom met of zonder bijpassende plantenbak en benodigde grondstoffen veilig en snel in huis! Uw bestelling kan de volgende werkdag worden uitgeleverd indien u op werkdagen voor 14.00 uur bestelt. Het is ook mogelijk de door u gewenste bezorgdag aan te geven.
Veelgestelde vragen
Is de vijgenboom een groenblijvende boom?
Nee, de vijgenboom is een bladverliezende boom. Door de opvallende lichtgrijze bast valt de vijgenboom ook in de wintermaanden goed op in de tuin of terras.
Is de vijgenboom geschikt voor ons klimaat?
Onze vijgenbomen zijn veldgekweekt en kunnen hierdoor veel meer vorst verdragen dan kasgekweekte vijgenbomen waardoor onze vijgenbomen ook in ons klimaat kunnen worden aangeplant.
Wat is de beste standplaats voor een vijgenboom?
Een vijgenboom gedijt het beste wanneer deze op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw wordt geplaatst.
Kan een vijgenboom in de volle grond worden geplant?
Een vijgenboom kan in de volle grond worden geplaatst. Belangrijk hierbij is dat er een ruim plantgat wordt gemaakt en dat de vijgenboom met hydrokorrels en mediterraan substraat wordt aangeplant. Een vijgenboom houdt namelijk niet van natte voeten.
Kan een vijgenboom in een plantenbak worden geplaatst?
Een vijgenboom kan ook in een plantenbak worden geplaatst. Ook bij plaatsing in een plantenbak dient een vijgenboom met hydrokorrels en mediterraan substraat te worden aangeplant. De plantenbak moet circa 20cm breder en dieper zijn dan de kluit van de vijgenboom.
Zijn de vruchten van een vijgenboom eetbaar?
Als een vijgenboom op een beschutte en zonnige plek staat dan kunnen de vruchten ook in ons klimaat rijpen en zijn deze ook eetbaar.
Moet een vijgenboom worden beschermd in de winter?
Een vijgenboom kan het gehele jaar buiten blijven staan. Vijgenbomen kunnen, afhankelijk van de leeftijd van de boom, tot -16 graden verdragen. Afhankelijk van de standplaats van de boom adviseren we een vijgenboom te beschermen vanaf -12 graden met een TreeSafe boomjas. Vanaf -16 graden kan dit gecombineerd worden met een warmteslang.
Moet een vijgenboom gesnoeid worden?
Een vijgenboom kan het beste jaarlijks in het voorjaar worden gesnoeid. Snoei hierbij de dikste scheuten geheel tot aan de hoofdtakken weg en kort de overige takken 30-50% in. Door de vijgenboom op deze manier te snoeien zal de kruin iedere zomer mooi vol in blad staan.
Moet ik de vijgenboom water geven?
Omdat een vijgenboom wordt geplant met hydrokorrels en mediterraan substraat, waardoor de grond relatief snel opdroogt, heeft de vijgenboom in de lente en zomer regelmatig veel extra water nodig. In het voorjaar geef je gemiddeld één keer per week water, in de zomer twee of bij zeer warm weer zelfs drie keer per week en in het najaar bouw je de watergift af naar één keer per twee weken. Gedurende de winter hoef je alleen bij langdurige droogte af en toe water te geven.
Is de vijgenboom gevoelig voor aantastingen?
De vijgenboom is vrij ongevoelig voor aantastingen. Meest voorkomende aantasting is vraat van de rups van de vijgenskeleteermot. Dit is onschadelijk voor de boom, maar het blad wordt er minder mooi van. De rupsen kunnen er met een borstel uitgeveegd worden of het blad kan in z’n geheel verwijderd worden.
Verzorgingsinstructie Vijgenboom
Ficus carica
- Waterhuishouding: Wanneer de vijgenboom geplant is met hydrokorrels en mediterraan substraat, behoeft de vijgenboom in het groeiseizoen (maart t/m oktober) 1 maal per week veel water! In de zomer kan dit bij droog en heet weer uitgebreid worden naar 2 maal per week. In de herfst is de watergift afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien het veel regent behoeft de vijgenboom geen water. Indien het lang droog is mag er in de herfst nog enkele malen water gegeven worden. Natuurlijk is het moeilijk te zeggen hoeveel water er gegeven moet worden omdat vijgenbomen in verschillende condities kunnen staan en er verschillende maatvoeringen vijgenbomen zijn. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de kluit te controleren of deze vochtig is. Dit kunt u doen door enkele centimeters aan mediterraan substraat langs de kluit weg te halen. Wanneer de grond te droog is kunt u de watergift verhogen. Wanneer de vijgenboom te weinig water krijgt gaat het blad direct hangen. Houdt er ook rekening mee dat wanneer een vijgenboom is aangeplant in een plantenbak, deze meer water nodig heeft dan in de volle grond.
- Bemesting: De speciale mediterrane grond van de OlijfboomSpecialist bevat voldoende voeding voor ca. 7 maanden (1 groeiseizoen). De volgende jaren kunt u de vijgenboom voeden met speciale Osmocote voor mediterrane bomen. Deze mestkorrels zijn verkrijgbaar bij de OlijfboomSpecialist. Voor de dosering kunt u de instructie hiervan raadplegen.
- Snoeien: Het snoeien van vijgenbomen is heel eenvoudig. Snoei in het vroege voorjaar de volledige kroon van de boom ca 30% terug. Op deze manier wordt de boom in de zomer een stuk voller. Indien gewenst mag de vijgenboom gedurende de lente en zomer nog licht in vorm gesnoeid worden.
- Ompotten: Wanneer u de vijgenboom in een pot of plantenbak heeft staan zal deze na een periode van 8 tot 10 jaar omgepot moeten worden. U kunt hiervoor dezelfde pot of plantenbak gebruiken. U dient de vijgenboom uit de pot te halen. Hierna kunt u rondom 10 cm van de kluit af steken en de vijgenboom opnieuw planten met hydrokorrels en mediterrane substraat.